Narsisizm halk arasında bireyin kendisinin bedensel veya zihinsel benliğine duyduğu fazla beğeni olarak karşımıza çıkmakta ,psikopatolojik açıdan baktığımızda ise narsisizmi adalandırmak için daha derin bir yolculuğa çıkmamız gerekir. Narsistik bozukluğu empati eksikliği ,ben merkezcilik ,abartılı bir öz önem duygusuna sahip kişilere verilen bir tanıdır.Bu bozukluk genellikle ergenlik ve erken yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkan kişinin kendisini ve çevresini olumsuz etkileyen bir durumdur. Narsistik bozukluğunun en ayrılmaz parçası istismardır. Narsist kişi bir kişiyi yüceltir daha sonra da yücelttiği kişiyi bir kenara atar.Bu olgu , patolojik narsisizmin özüdür. Narsistik kişi yalan söyleyerek ,aşağılayarak, manipüle ederek çevresinde kontrol sağlamaya çalışır.Bu davranışların özü istismardır.
Narsist kişi , çocukluk döneminde istismar ve travmaya maruz kalmış olması sonucunda narsistik kişilik bozukluğuna sahip olmuş olabilir ya da yetişmesinde etkili kişilerin taleplerine göre hareket etmiş olması nedeni ile gerçek benliğini bırakıp, beklentiler doğrultusunda farklı bir benlik oluşturmuş. Narsistik bozukluklarının belirtilerini sıralayacak olursak aşırı kendini beğenmişlik, sürekli övgü ve hayranlık, suçluluk duymadan sömürü, sürekli aşağılama, küçümseme veya zulüm gibi maddeler sıralayabiliriz.
Narsistik kişiler, terapiye zor gelen kişilerdir. Onlara göre, terapiye gelmek zayıflık göstergesidir. Bu nedenle, temel sebebin ruhsal sorunlar olduğunu düşünemezler ve terapiye gelmezler. Geliş sebepleri, genellikle depresyon, kaygı, panik atak, mutsuzluk, boşluk hissi ve cinsel sorunlardır.
Kaynakça
https://iletisim.com.tr/Images/UserFiles/Documents/Gallery/narsisizm-ayartma-ve-iktidar.pdf
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/111789