GÜNEŞ IŞIĞINI AZ GÖRMEK RUH HALİNİ NASIL ETKİLER?
Psikoloji 101 - 576 - 27 Mayıs 2022

GÜNEŞ IŞIĞINI AZ GÖRMEK RUH HALİNİ NASIL ETKİLER?

Yazının Özeti

Güneş ışığından uzak kaldığımız zamanlarda serotonin ve melatonin hormonlarının salınımı azalır ve kendimizi güneşli mevsimlere göre daha halsiz, bitkin, mutsuz hissederiz.

Güneş ışığından uzak kaldığımız zaman aralıklarında kendimizi güneşli mevsimlere göre daha halsiz, bitkin, mutsuz hissederiz. Bu durum serotonin ve melatonin hormonlarıyla ilişkilidir.

Güneş ışığının fazla olduğu zaman dilimlerinde mutluluk hormonu olarak adlandırdığımız serotonin daha fazla salgılanırken uykuyu düzenleyen melatonin hormonunda daha az salgılanma gözlemlenir.

Güneş ışığının ruh halimize etkilerini gözlemlemek istersek özellikle sonbahar ve kış gibi güneş ışığının azaldığı dönemlerde kişilerde depresyonun ve karamsarlığın daha fazla arttığını söyleyebiliriz. Kapalı havalarda normalde yapmaktan zevk aldığınız aktiviteleri yapmak istememe, karamsar hissetme, isteksizlik, uyku ve iştah bozuklukları, duygusal dalgalanma ,daha sinirli olma hali, dikkat dağınıklığı gibi durumlar gün ışığından yoksun kalmakla ilişkilidir.

SEROTONİN SALGILAMAYA YARDIMCI

Southampton Üniversitesi Profesörü Martin Feelisch yaptığı araştırmalar sonucunda gün ışığından uzun süre faydalanmanın sağlıklı bir hayat sürme yolunda bizlere yardımcı olduğunu belirtiyor.

MEVSİMSEL DEPRESYON SÜRECİNİN ATLATILMASINDA YARDIMCI

Mevsimsel depresyon sürecinde ultraviyole ışınlarının (UVB) ve güneş ışığının kullanıldığı bir tedavi biçimi olan fototerapi kullanılabilir. Özellikle sabahın çok erken saatlerinde yararlanılan ışık oldukça faydalıdır.

 

 

Kaynakça

https://acikbilim.yok.gov.tr/bitstream/handle/20.500.12812/488512/yokAcikBilim_403969.pdf?sequence=-1


WP Bilgi Al