HAYVAN DESTEKLİ TERAPİNİN (HDT) ETKİLERİ
Terapi Yöntemleri - 537 - 27 Mayıs 2022

HAYVAN DESTEKLİ TERAPİNİN (HDT) ETKİLERİ

Yazının Özeti

Hayvan destekli terapi yaygın gelişimsel bozukluk, kanser, Alzheimer, bunama, yalnızlık duygusu, anksiyete, depresyon gibi bir çok hastalık ve bozukluklarda yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır.

Hayvan Destekli Terapi Nedir?

Hayvanlar ve insanlar arasındaki etkileşim çok eski çağlara dayanmaktadır. Zamanla insan ve hayvan arasındaki iletişimin gelişmesi ve hayvan davranışlarını inceleyen araştırmaların da artmasının etkisiyle evcil hayvanlar dediğimiz hayvanlar insanlar için bağ kurdukları bir yoldaş konumuna gelmişlerdir. Hayvan destekli terapi çoğunlukla köpek, kedi, at, yunus gibi evcil hayvanların yardımıyla kişinin zihinsel ve fiziksel sorunlarının giderilmesinde yararlanılan bir yöntemdir.

 

Hayvan Destekli Terapi Nasıl Uygulanır?

Terapist kişinin bireysel özelliklerinin ve seçilen evcil hayvanın uyum analizini yaptıktan sonra bu terapi tekniğini koşullar gereğince uygulayabilir.

 

Hayvan Destekli Terapinin Faydaları Nelerdir?

Motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.

İletişim becerilerini kuvvetlendirir.

Çocuklara empatinin ne demek olduğunu öğretirken down sendromu, otizm gibi durumlara etki eder.

Kişi başkalarıyla etkileşimin önemini kavrar.

Stres seviyesinin düşmesini sağlar, duyguları dengeler.

Anksiyeteyi azaltır.

İnsana koşulsuz sevginin önemini gösterir.

Yaşlı bakım merkezleri, okul, hastane gibi kurumlarda da hayvanların insan üzerindekini olumlu etkilerini görebilmemiz mümkündür.

 

Freud, insanın köpeklerle olan duygusal bağı için:

"Bir insanın bir köpeği olağanüstü yoğunlukta sevmesinde bu sevginin içinde karşıt duyguları barındırmayan bir duygunun olması, uygarlığın dayanılmaz çatışmalarından özgür bir yaşamın sadeliğini yaşatması, varoluşun güzelliğini, kendi içinde bütünlüğü barındırması ve organik gelişimin bütün farklılığına rağmen derinden duyulan bağlılık duygusuyla, tartışılmaz ve şüpheye yer bırakmayan dayanışma duygusuyla örülmüş bir bağ olmasını gösterir. " Diyerekten hayvanlarla kurulan bağların önemini vurgulamıştır.

 

 

Kaynakça

https://hayvanlarinaynasinda.wordpress.com/2018/07/05/insan-hayvan-iliskisi-hayvan-destekli-terapinin-etik-kriterleri/

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/739643


WP Bilgi Al