En çok rastlanılan somotoform bozukluklarından biri olan konversiyon bozukluğu kişinin fizyolojik bir nedene bağlı olmadan bedensel bulgular göstermesidir. Duyu kaybı, bayılma, felç gibi durumlarla karşılaşan kişi bunları bilinçli olarak yaşamaz. Toplumda görülme sıklığına %1’den daha az rastlanılsa da kişinin günlük yaşamını zorlaştıran, ciddiye alınması gereken bir durumdur.
KONVERSİYON BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ NEDİR?
Konversiyon bozukluğunda sıklıkla görülen belirtileri ; aniden gerçekleşen görme bozuklukları, ağrı ve acıya duyarsızlaşma, vücudun belirli kısımlarında hissizleşme, koku duyusunun yitirilmesi (anosmi), konuşma problemleri (afoni) ,bedenin titremesi, fiziksel dengeyi sağlayamama olarak sıralanır.
SEBEP OLAN NEDENLER NEDİR?
Konversiyon bozukluğu kişinin hayatında karşılaştığı zorlu problemlere karşı gösterdiği bir savunma tepkisidir. Bu problemler aşırı stres, ilişki sorunları, çocukluk çağı travmaları, yas süreci, kişilerin duygularını ifade edememesi, kişinin kendisine karşı yargılayıcı olması gibi problemlerdir.
TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?
Konversiyon bozukluğu travmalarla bağlantılı olduğu için bu bozukluğa sahip kişiler mutlaka bir psikoterapi sürecinden geçmelidirler. Uzmanın önerdiği taktirde psikoterapiye destek olarak ilaç tedavisi de sürece katkı sağlar. Tedavi süreci sabır gerektiren, zahmetli bir süreç olsa da başarılı şekilde sonuçlanabilir.
Kaynakça
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/161276
DSM-V Tanı Ölçütleri