KİTAPLARIN GİZLİ GÜCÜ; BİBLİYOTERAPİ
Psikoloji 101 - 248 - 27 Mayıs 2022

KİTAPLARIN GİZLİ GÜCÜ; BİBLİYOTERAPİ

Yazının Özeti

Bibliyoterapi kitapların, şiirlerin ve diğer yazılı metinlerin terapide kullanılmasıdır. Yapılan araştırmalar bibliyoterapinin anksiyete, depresyon ve yeme bozuklukları gibi birçok bozukluk tedavisinde yarar sağlayabileceğini göstermektedir.

Psikolojik sorunların çözüm aşamasında kullanılan yaygın yöntemlerden biri de yazınsal kaynaklarla terapidir.  Bibliyoterapi kişinin içinde bulunduğu durumu daha iyi kavrayabilmesi için kitaplardan ve hikayelerden yararlanmasıdır. Kişi kendi hayatıyla kitaptaki olay örgüsünü karşılaştırarak farklı bir bakış açısı kazanır.

Bibliyoterapi nasıl uygulanır?

Terapist ilk olarak danışanı için bu tekniğin uygun olup olmadığına karar verir. Eğer uygunsa danışana bilgilendirme yapılır ardından danışanın yaşadıklarıyla ilişkili olan uygun bir eser tavsiye eder. Danışanın eseri okumasının ardından okunan eser diğer terapilerde değerlendirilir.

Bibliyoterapinin üç aşaması bulunur.

•Özdeşim ve Yansıtma: Bu aşamada danışan eserdeki ana kahramanla benzer bir durumun içinde bulunduğundan eserde ki olayı kendi yaşamına uyarlar. Bu şekilde farkında olmadığı duyguların farkına varır ve bu duyguları daha rahat bir biçimde ifade eder.

Arınma (Katarsis): İlk aşamanın devamı niteliğindedir. Danışan artık duygularını sözel veya içsel olarak ortaya çıkarır, anlam veremediği duygularını anlamlandırmaya başlar.

•İçgörü ve Bütünleşme:  Sürecin son aşamasıdır. Danışan artık çözüm aşamasına geçer ve bakış açısını farklılaştırır.

 

Faydaları nelerdir?

Yaratıcılık yeteneğini ortaya çıkarır.

Depresyon, kaygı, yas süreçleri gibi sorunlarda yardımcı bir yöntemdir.

Okumaya olan ilgiyi arttırır.

Kişiye kendi yaşam öyküsüne farklı yerlerden bakmayı öğretir.

Kaygıyı azaltırken güven duygusunu arttırır.

 

Kaynakça

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/808400

 

 


WP Bilgi Al