HİPOKONDRİYAZİS NEDİR?
Psikolojik Rahatsızlıklar - 207 - 27 Mayıs 2022

HİPOKONDRİYAZİS NEDİR?

Yazının Özeti

Hipokondriyazis ya da hastalık kaygısı bozukluğu bireyde herhangi bir belirti olmadığı halde kendisini sürekli hasta olarak tanımladığı, kaygıyla beraber bedensel yakınmaların olduğu bir bozukluktur. Görülme sıklığı 40-60 yaşları arasıdır. Hastalık kaygısı bozukluğunu psikoterapi ve ilaç tedavisi ile tedavi etmek mümkündür.

Hipokondriyazis, bedenen bir belirti olmadığı halde kişinin sürekli kendisini hasta olarak tanımladığı, kaygıyla beraber bedensel yakınmaların olduğu zihin-vücut ilişkisinin bozulma halidir. Yapılan tetkiklerde ve incelemelerde kişide herhangi bir hastalığa rastlanmaz. Kişi tetkiklerinin temiz çıkmasına rağmen yaşadığı öznel yakınmalardan dolayı sürekli farklı hastanelere giderek yeniden muayene olur. Bu kişilerde kaygı sonucu çarpıntı, ellerde titreme yahut uyuşma, üşüme, nefes almada güçlük, uyku bozuklukları, çabuk yorulma gibi şikayetler olabilir.

Hipokondriyazis Neden Olur?
Hipokondriyazis ülkemizde sık rastlanan hastalıklardan birisidir. Genç yaşlarda da başlayabilir fakat 40-60 yaşları arasında görülme sıklığı daha fazladır. Nedenine dair birçok farklı görüş vardır fakat en sağlıklısı bir uzmana giderek kişiye yönelik nedenlerin tam olarak saptanması olacaktır.

Tedavi Yöntemi nedir?

Bu rahatsızlığı taşıyan bireylerin yakınmaları başlarda hafif olabilir fakat sonradan bu yakınmalar şiddetini arttırarak kişinin sosyal hayatına ve işlevselliğine zarar verebilmektedir. Kişi bir uzmandan yardım alarak terapi yahut ilaç desteği ile hastalığın seyrini olumlu yönde değiştirebilir.

 

Kaynakça

Uğuz, Ş., AYDIN, H., & Yurdagül, E. (2003). Monosemptomatik hipokondriazis: Bir olgu sunumu. Klinik Psikiyatri Dergisi6(4), 240-243.

Şendağ, D. (1989). Fonksiyonel somatik semptomlar ve hipokondriazis. Türkiye Klinikleri9(2), 97-101.


WP Bilgi Al